7 Ocak 2014 Salı

Kendinizi Uzun Bir Uçuşa Hazırlayın! Kore'ye Uçuyoruz

Kore'ye uçuş uzun ve yorucu olduğu için kendinizi bu yolculuğa hazırlamanızda fayda var. Uçacağınız günden bir gün önce yiyeceklerinize çok dikkat etmelisiniz. Mümkün mertebe hafif ve midenizi rahatsız etmeyecek yiyecekler yiyin. Uçuş sırasında rahat uyuyamama ihtimaline karşılık yolculuktan önceki gece iyi uyumaya çalışın. Ağır yenmiş bir mide ile, uçakta kusma ihtimalini düşünerek cidden abartmadan hafif salatalı bir menü ile günü tamamlayın.

Yolculuk Vakti Geldi!!!
Hava alanına uçuş saatinizden en az iki saat önceden gidip check-in'inizi yaptırın. Yer konusunda belli talepleriniz varsa bazı havayolu şirketleri uçuştan iki-üç gün öncesinde yer ayırtma isteğinizi kabul edebiliyorlar. Hani havaalanında uçuş bilgilerini gösteren board var ya, televizyonlarda falan görmüşünüzdür, ha o board’ da son 2 saatlik uçuşları gösteriyorlar, pür dikkat.
Uçakta yolculuk çok rahat bir şey olmadığı ve en az on saat uçacağınız için üstünüze olabildiğince rahat ve esnek kıyafetler giyin. Düğüne gider gibi binmeyin lütfen. Bunun yanında gideceğiniz bölgenin de hava durumunu öğrenip giyeceklerinizi ona göre hazırlayabilirsiniz. Ayrıca her ne kadar uçakta battaniye dağıtılsa da üşüyebileceğinizi göz önünde bulundurarak bir sweatshirt alabilirsiniz. Ben çok rahat elbiseler tercih ediyorum, tişört ve şort gibi :D

+ Uçakta ayakkabı ve çoraplarınızı çıkartabilirsiniz xD Zaten etrafta bunu yapan kişileri göreceksiniz, sizde rahat olun, yalandan yere o yükseklikte ayaklarınız şişmesin, çıkarın gitsin efendim. Cidden bulutların üstünde ayaklarınız kolayca şişebilir, bunun bilimsel latince bir açıklamasıda vardı da aklıma gelmedi ya kkkkkkk :D
Uçağınızın vardığı andaki saatle Türkiye'deki saat farklı olacağından ailenize onları arayabileceğiniz saati Türkiye saatiyle belirtin. Uçağınızın Kore saatiyle varış zamanını Türkiye saatine çevirmek için Google arama kutusuna şu formülü girebilirsiniz; “time in korea”
Sonuçta böyle olacak;
“22:55 Pazartesi (KST) - Güney Kore Saati”
+ Aslında şu bir hakikat ki; Kore ile aramızda yaz diliminde +6 saat, kış diliminde +7 saat fark var.

Uçakta Doldurmanız Gereken Formlar
Uçakta Kore'ye giriş yapmak için gereken bir takım formları doldurmanız gerekmektedir. Doldurmanız gereken iki form vardır: Turist Formu ve Gümrük Formu . İster okumaya gelin ister turist olarak gelin bu formları doldurmanız zorunludur. Bu formlar uçakta hostesler tarafından dağıtılacaktır. İngilizcem iyi değil bu formları nasıl doldururum diye düşünüyorsanız iki seçeneğiniz var, eğer biletinizi bir tur firması yoluyla aldıysanız bu formları uçuştan önce bu firmadan edinip İngilizce bilen bir yakınınızla doldurabilirsiniz ya da uçak görevlileri size bu konuda yardımcı olabilirler. Ama yanınızda smart telefon varsa bu gibi durumlarda çok yardımı dokunabiliyor :D
Formu doldururken yanınızda pasaportunuzu bulundurmalısınız. Formda adınız, soyadınız, uçuş numaranız, pasaport numaranız, hangi ülke vatandaşı olduğunuz, kalacağınız adres, ve telefon numaranızı belirtmeniz gerekmektedir. Kalıcı adres ve telefon numaranız belli değilse geçici olarak kalacağınız yerin adresini ve telefon numarasını yazabilirsiniz. Doldurduğunuz form pasaport kontrolünde görevli tarafından gözden geçirilir ve iki parça olan formun bir kısmı ayrılarak sizin pasaportunuza zımbalanır ve oradaki bilgisayara aktarılır. Bu anki sisteme göre değişir, aklınız karışmasın.
Gümrük Formunda ise; İşte yanınızda yiyecek-içecek getirip getirmediğiniz, eğer aktarmalı uçuş yaptıysanız orada birşey alıp almadığınız, yanınızda 10,000 USD üzerinde para olup olmadığı gibi soruları cevaplamanız gerekmektedir. Bu form bavullarınızı aldıktan sonra gümrükten geçerken gümrük görevlisine teslim etmeniz gereken formdur. Diğeri gibi.

Bavulunuzun Gelmemesi Durumunda Yapmanız Gerekenler:
Pasaport kontrolünden geçtikten sonra öncelikle bavulunuzun geleceği yeri (baggage claim) bulmanız gerekir. Genelde bütün havaalanlarında her bagaj bekleme bölgesindeki elektronik panolarda o yerden hangi uçuşun bavullarının geleceği bildirilir. Eğer bavulunuz gelmezse, bavulunuzu beklediğiniz yerin kontuarına gidip bavulunuzun size doğru şekilde ulaşabilmesi için gerekli bilgilerinizi vermeniz gereklidir.
Uçaktan iner inmez hemen yakın bir yerden bavullarınızı alamayacaksınız. Kore havaalanına indiniz diyelim; baya yürüyüp alt kata indikten sonra mini trene binip, 5 dakikalık yolcuktan sonra check-out yerine geleceksiniz. Buradan çıkınca hemen sol, yer altında bagaj teslim bölgesini görebilirsiniz. Aslında ben buraların hep fotoğraflarını çekmiştim ama kim bilir hangi hafıza kartının içinde, döndüğümde www.godesu.com’ a eklerim.

Bagaj yerini bulduğunuzda ilk olarak bavullarınızın bagaj numaraları gerekmektedir. Bu numaralar biletinizin üzerine yapıştırılmış olan kağıtlardaki numaralardır. Ayrıca bavulunuzun tipini belirleyici özelliklerini (rengi,boyutu,vs.) belirtmeniz istenebilir. Bu gibi durumlarda size kolaylık sağlaması açısından her zaman için bavulunuzun üzerine adınızı ve adresinizi içeren bavul etiketini takmanız gerektiğini söylemiştim. Bunlardan başka, bavulunuzun bulunması durumunda size ulaşabilecekleri bir adres ve telefon numarası vermelisiniz.
Genelde bavulları almak için hava alanına geri gitmeniz gerekmemektedir; uçuş yaptığınız havayolu şirketi bavulunuzu evinize kadar ulaştıracaktır. Fakat eğer ilk etapta bavulunuzun size ulaştırılabilmesi için verebileceğiniz bir adres yoksa bavulunuzu hava alanından almak zorunda kalırsınız. Ayrıca birçok havayolu şirketinde bavulunuzun bulunmaması durumunda, içerisinde bulunan eşyalarınızın şirket tarafından tazmin edilmesini talep edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder